Menu Close

Τα χιόνια, η λαϊκή αγορά και ο Δήμος

Μπορεί ο φετινός χειμώνας να άργησε να έρθει, όμως πλέον έχει δείξει το σκληρό του πρόσωπο. Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες που έφταναν μέχρι και τους 10 βαθμούς υπό το μηδέν, έκαναν δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών. Στην περιοχή μας όμως είμαστε συνηθισμένοι σε παρόμοια φαινόμενα, έχουμε ζήσει πολλούς βαρείς χειμώνες στο παρελθόν γι αυτό και ο Δήμος θα έπρεπε να έχει μάθει πια πως να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν από τα άσχημα καιρικά φαινόμενα.

xionia-laiki01

Όταν οι χιονοπτώσεις είχαν πια σταματήσει, ο Δήμος δεν φρόντισε για την καθαριότητα των δρόμων, εκτός από τις κεντρικές αρτηρίες της πόλης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, κάνοντας πατινάζ στους παγωμένους δρόμους.

Αυτό επηρέασε και τη λαϊκή αγορά ασφαλώς. Η πρώτη λαϊκή της χρονιάς δεν έγινε, καθώς οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν. Μία εβδομάδα μετά ωστόσο, ενώ οι συνθήκες είχαν πια βελτιωθεί, ελάχιστες προσπάθειες έγιναν για τον καθαρισμό του χώρου και την διευκόλυνση των εμπόρων να δουλέψουν για να μπορέσουν να βγάλουν το μεροκάματο τους. Όσοι από τους επαγγελματίες πήγαν για να στήσουν τους πάγκους τους, αντίκριζαν σωρούς από χιόνια και πάγο που κάλυπταν τα πεζοδρόμια και διάφορα σημεία των δρόμων. 

Γιατί άραγε δεν μπορούν να κάνουν τα αυτονόητα; Είναι τόσο δύσκολο να βγουν τα ειδικά οχήματα για να καθαρίσουν τα χιόνια και να ρίξουν αλάτι, το οποίο υπάρχει άφθονο;  Είναι ευθύνη του Δήμου να φροντίζει για την ασφάλεια των πολιτών και την ομαλή λειτουργία της τοπικής αγοράς, είτε πρόκειται για τα καταστήματα, είτε για τη λαϊκή.

Οι αγανακτισμένοι έμποροι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την ανικανότητα του Δήμου να κάνει τα προβλεπόμενα σε αυτές τις καταστάσεις, μιας και δεν πληρώνουν λίγα σε φόρους και δημοτικά τέλη.

Η ίδια κατάσταση βέβαια επικράτησε εκτός από την Κοζάνη και σε άλλες περιοχές του νομού, όπως η Πτολεμαΐδα, τα Σέρβια, η Σιάτιστα κλπ με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να μην μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και ο κόσμος να μην μπορεί να ψωνίσει τα απαραίτητα.

Ας ελπίσουμε ότι την επόμενη φορά, ο κάθε Δήμος θα αναλάβει τα καθήκοντα του και θα υπάρξει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Σχετικά άρθρα