Στις 14 Νοεμβρίου, στη γιορτή του Φιλίππου, ήταν η μέρα που οι Κοζανίτες προετοίμαζαν την αρμιά, για να κάνουν τα γιαπράκια για τα Χριστούγεννα, το οποίο είναι η τοπική παράδοση.

Γιαπράκια

Τι είναι αρμιά;

Αρμιά είναι το ζουμί στο οποίο βάζουμε τα λάχανα, όπως κάνουμε και με το κλασικό τουρσί. Η λέξη έχει περσική καταγωγή και σημαίνει ξινός. Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιούταν από τα παλαιότερα χρόνια λόγω της ανάγκης συντήρησης τροφίμων που καταναλώνονταν συχνά όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο θα μπορούσαν να διατηρηθούν από μόνα τους. 

Πώς κάνουμε αρμιά;

  1. Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα λάχανα.
  2. Βάζουμε τα λάχανα μαζί με βραστό νερό, για να μαλακώσουν, σε ένα μεγάλο δοχείο.
  3. Προσθέτουμε αλάτι και ξίδι ή λεμόνι.
  4. Κλείνουμε καλά το δοχείο.
  5. Αφήνουμε τα λάχανα περίπου 40 μέρες στο ζουμί, για να είναι έτοιμα για τα γιαπράκια.
Η αρμιά μαγειρεύεται με χοιρινό, κοτόπουλο και γαλοπούλα. Επίσης γίνεται σαλάτα με λίγο λάδι και κόκκινο πιπέρι.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *