Menu Close

Πως να αποφύγετε το κρύωμα

Κρυολόγημα

Βρισκόμαστε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στην καρδιά του χειμώνα, παρότι οι θερμοκρασίες παραμένουν σχετικά υψηλές για την εποχή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος κρυολογήματος και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν θέλει, ιδιαίτερα μέσα στις γιορτές.

Πως μπορείτε όμως να προστατέψετε τον εαυτό σας; Εκτός από το να φοράτε τα κατάλληλα ρούχα και να αποφεύγετε το κρύο, είναι εξίσου σημαντικό να θωρακίσετε τον οργανισμό σας.

Ο ψευδάργυρος και τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε προσφέρουν σημαντική προστασία στον οργανισμό. 

Βιταμίνη C

Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού αφού συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αντισωμάτων. Βιταμίνη C υπάρχει σε πιπεριές, εσπεριδοειδή, βατόμουρα, μπρόκολο, φράουλες ή λαχανάκια Βρυξελών.

Βιταμίνη A

Συμβάλει στη φροντίδα του δέρματος και των βλεννογόνων τα οποία είναι στη πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην εισβολή από ιούς, βακτήρια, μύκητες. Συναντάται σε τροφές ζωικής προελεύσης όπως συκώτι, αυγά, γαλακτοκομικά και ψάρια, ενώ βρίσκεται επίσης σε φυτικά τρόφιμα όπως τα φρούτα και λαχανικά με πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα (καρότα γλυκοπατάτα, σπανάκι, βερίκοκο, μπρόκολο).

Βιταμίνη E

Παίζει καίριο ρόλο στην απόκρουση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Τη συναντάμε στο ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα πράσινα λαχανικά αλλά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ψευδάργυρος

Το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο συμβάλλει στην ενίσχυση της ανοσίας, αφού ακόμα και η μέτρια ανεπάρκεια συνδέεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων. Πηγές πρόσληψης του είναι το κόκκινο κρέας, τα αυγά, το γάλα και τα όσπρια.

Σχετικά άρθρα