Menu Close

Την Πέμπτη ψηφίζεται η διεύρυνση των μειώσεων στα ενοίκια

Κατοικίες

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την «επέκταση μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας», προκειμένου να τύχουν της ευνοϊκής ρύθμισης όχι μόνο οι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή αλλά και όσοι πλήττονται λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η από 20.3.2020 ΠΝΠ με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης (Α’68) και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. Το ΚΚΕ καταψήφισε ενώ το ΜέΡΑ25 δήλωσε «παρών».

Προαναγγέλλοντας τη σχετική τροπολογία στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος τόνισε ότι: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος πήραν από τη πρώτη στιγμή ουσιαστικά, δίκαια και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα οποία είναι πλέον ορατά σε όλους τους τομείς. Και αυτό θα συνεχίσει να το κάνει, ώστε η επόμενη μέρα, μετά την κρίση, να βρουν την κοινωνία και την οικονομία όρθιους».

Παράλληλα, έκανε λόγο για ουσιαστικά μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων ενώ επισήμανε ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται και στηρίζονται στην δικαιοσύνη βοηθούν την πραγματική οικονομία.
«Την ώρα που δοκιμάζεται η χώρα, δεν υπάρχουν περιθώρια λαϊκισμού. Αυτό που προέχει είναι κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις και η οικονομία. Και το πολιτικό σύστημα πρέπει να δώσει μήνυμα ευθύνης και συνεννόησης. Η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της ευθύνης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής», κατέληξε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Τροπολογία και για μετακινήσεις γιατρών

Στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε επίσης τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που -μεταξύ άλλων- ρυθμίζει θέματα μετακινήσεων προσωπικού δημοσίων μονάδων υγείας, ορίζει σε 2.000 ευρώ, και για το διάστημα έως τις 30/06/2020, τη μηνιαία αποζημίωση στους οικογενειακούς γιατρούς του ν. 4486/2017 και στους ασκούντες καθήκοντα οικογενειακού γιατρού ιδιώτες γιατρούς, με ενεργές συμβάσεις κατά την ημερομηνία δημοσίευσης τού υπό ψήφιση νόμου, και παρατείνει για 30 ημέρες τα μη εκτελεσθέντα παραπεμπτικά.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός, οι παρεμβάσεις και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την οργάνωση του συστήματος υγείας οδήγησαν στη μείωση και το περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

«Καταφέραμε να έχουμε ένα σύστημα υγείας που μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό ενώ αρκετές από τις διατάξεις αφορούν και άλλες ευπαθείς ομάδες με χρόνιες παθήσεις που χρίζουν ιατρικής περίθαλψης», σημείωσε ο κ. Κοντοζομάνης.

Πηγή: www.efsyn.gr

Σχετικά άρθρα