Το σπίτι μας είναι το καταφύγιο μας, το μέρος που αισθανόμαστε ασφαλείς και χαλαρώνουμε. Πολλές φορές όμως τα προβλήματα του σπιτιού, προκαλούν πανικό και απόγνωση. Διαβάστε παρακάτω τις πέντε καταστροφές που συμβαίνουν πιο συχνά στο σπίτι και πως μπορείτε να τις αποφύγετε.
1. Βουλωμένοι σωλήνες
Εάν δεν προσέχετε τι ρίχνετε στην αποχέτευση σας, είναι πιθανό να βουλώσουν οι σωλήνες του σπιτιού σας κάποια στιγμή στο μέλλον. Υπολείμματα σαπουνιού, τρίχες και απορρίμματα τροφίμων συγκεντρώνονται και κολλάνε στο εσωτερικό των σωληνώσεων και το σύστημα αποχέτευσης φράζει. Εάν συμβεί αυτό, αντισταθείτε στον πειρασμό να το επιδιορθώσετε μόνοι σας. Καλέστε έναν ειδικό, ο οποίος διαθέτει όλα τα εργαλεία και την τεχνογνωσία για να ξεμπλοκάρει γρήγορα την αποχέτευση. Μία καλή λύση για να το αποτρέψετε αυτό να συμβεί, είναι να χρησιμοποιείτε προστατευτικά στα σιφόνια σας, που θα συγκρατούν τυχόν σκουπιδάκια, τροφές και λοιπά αντικείμενα να περάσουν στους σωλήνες. Επίσης, υπάρχουν στο εμπόριο, ειδικά προϊόντα για την απόφραξη των σωληνώσεων. Προσοχή όμως, καθώς οι ουσίες σε αυτά τα προϊόντα είναι ιδιαίτερα ισχυρές και μπορούν να βλάψουν την υδραυλική σας εγκατάσταση.
2. Σπασμένος σωλήνας νερού
Είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Οι αιτίες είναι πολλές: η φθορά του χρόνου, η παγωνιά, κάποιο λάθος στην εγκατάσταση, η πίεση του νερού κλπ. Αν ένας σωλήνας σπάσει και το σπίτι σας πλημμυρίσει, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και χρήματα για να φτιαχτεί η ζημιά.
Την επόμενη φορά που θα έρθει ο υδραυλικός σας στο σπίτι, ζητήστε του να κάνει έναν έλεγχο στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού σας. Ο κίνδυνος να σας τύχει αυτό είναι πάντα πιθανός αλλά με τακτικούς ελέγχους, μειώνετε αρκετά τις πιθανότητες. Επίσης, μία καλή πρακτική είναι όταν φεύγουμε από το σπίτι μας για αρκετό διάστημα π.χ. για διακοπές, να κλείνουμε την παροχή του νερού.
3. Φωτιά στην κουζίνα
Η κουζίνα είναι ασφαλώς το σημείο του σπιτιού που είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει μία φωτιά, από ένα αναμμένο μάτι για παράδειγμα. Καλό είναι να υπάρχει πυροσβεστήρας στο σπίτι καθώς και ένας ανιχνευτής καπνού, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος. Να έχετε ως κανόνα να μην φεύγετε ποτέ από την κουζίνα, όσο μαγειρεύετε κάτι και ο φούρνος είναι αναμμένος. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για την περίπτωση που έχετε αναμμένα κεριά.
4. Υγρασία και σαπίλα
Εάν το κύριο δομικό υλικό του σπιτιού σας είναι το ξύλο, θα πρέπει να κάνετε τακτικούς ελέγχους για υγρασία ή σημεία που έχουν σαπίσει. Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δομικές ζημιές, κάτι που θα σας κόστιζε πολλά χρήματα στη συνέχεια. Είναι καλή ιδέα να ζητήσετε από έναν οικοδόμο να επιθεωρεί το ακίνητό σας σε ετήσια βάση και σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα, μπορούν να επισκευαστούν αμέσως. Η ξυλεία πρέπει να υποβάλλεται σε επεξεργασία και να έχει προστατευτική επίστρωση, η οποία προσφέρει έξτρα επίπεδο προστασίας.
5. Βραχυκύκλωμα
Ότι ισχύει για το νερό, ισχύει και για το ρεύμα. Θα πρέπει ο ηλεκτρολόγος σας να κάνει έλεγχους στο ηλεκτρικό σύστημα και να επιδιορθώνει ότι βλάβη ή φθορά υπάρχει. Πολλές φορές δεν δίνουμε σημασία σε κάποια πράγματα επειδή τα θεωρούμε ασήμαντα, όπως μία πρίζα που δεν είναι καλά στερεωμένη στο τοίχο, ένα γυμνό καλώδιο, σπίθες που πετάγονται όταν χρησιμοποιούμε μία ηλεκτρική συσκευή κλπ. Κάθε ένα από αυτά είναι ένας καλός λόγος να καλέσετε τον ηλεκτρολόγο σας. Είναι πολύ χρήσιμο επίσης να ξέρετε τις αντοχές του σπιτιού σας όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς μερικές φορές έχουμε υπερβολικά πολλές συσκευές και το δίκτυο μας καταρρέει. Αυτό βέβαια ισχύει κυρίως για τα παλιά σπίτια.
Αν είστε ιδιοκτήτης σπιτιού, να θυμάστε ότι η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη λύση. Τα κτίρια χρειάζονται συντήρηση για να μην δημιουργούν προβλήματα. Οι τακτικοί έλεγχοι από ειδικούς τεχνίτες αλλά και από τους ίδιους τους ενοίκους θα πρέπει να είναι μία ρουτίνα και όταν παρουσιάζετε μία βλάβη ή κάποια φθορά, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα!