Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς, προκλητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων, συστηματικά και με συνέπεια, στέλνουν οι 27 ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ, ενσωματώνοντάς το στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι τo Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.
Αν και δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, μετά από αίτημα της ελληνικής και κυπριακής πλευράς, βασικό θέμα της δεύτερης ημέρας της Συνόδου αποτέλεσε η τουρκική προκλητικότητα, με αποκορύφωμα το Oruc Reis και το άνοιγμα των Βαρωσίων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι τα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο κατά την οποία θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ έθεσε και ζήτημα εμπάργκο πώλησης όπλων στην Άγκυρα από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Η ΕΕ δεν παίρνει γρήγορα αποφάσεις, αλλά όσο η Τουρκία επιμένει να κλιμακώνει, τόσο χώρες πιο σκεπτικές θα πείθονται. Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα εθνικά της δικαιώματα. Αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως κρίνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια».
Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση της Τουρκίας να ξαναβγάλει στη Μεσόγειο το Oruc Reis, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ θα εξετάσει τις επιλογές της τον Δεκέμβριο. Την υποστήριξη προς Κύπρο και Ελλάδα εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας: «Η Τουρκία, μετά τη 2α Οκτωβρίου, αποφάσισε να συνεχίσει την ίδια μέθοδο. Επαναλάβαμε τη στήριξή μας σε Ελλάδα και Κύπρο. Θα επιστρέψουμε τους προσεχείς μήνες με αποφάσεις και σε σχέση με την εξέλιξη της τουρκικής συμπεριφοράς».
«Λυπηρές οι τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε η Α. Μέρκελ.
«Η γλώσσα της Ε.Ε. είναι ανειλικρινής», σχολίασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε μια επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία, ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο Ερεβάν, όπου και συναντήθηκε με τον Αρμένιο ομόλογό του.
«Όλες οι εντάσεις και οι παράνομες ενέργειες σε Συρία, Ιράκ κλπ έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Την Τουρκία. Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο στη βάση του διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Η οργή της αρμένικης ηγεσίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν έκδηλη στη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ο οποίος ενημέρωσε για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.
Τα Συμπεράσματα του συμβουλίου επιβεβαιώνουν την αποτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Καμιά κυβέρνηση και κανείς πρωθυπουργός δεν το έχει απεμπολήσει. Τούτη είναι η ώρα να το ασκήσουμε νότια και ανατολικά της Κρήτης και αναλόγως των εξελίξεων να προχωρήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Ο κ. Μητσοτάκης, αντί μετά από κάθε αποτυχία να δηλώνει ικανοποιημένος, οφείλει να καταλάβει ότι μόνο η αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία θα φέρει αποτελέσματα», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.
«Το αφήγημα ότι η τουρκική επιθετικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών και ΝΑΤΟϊκών συνόδων καταρρέει σαν «χάρτινος πύργος». Οι γνωστές «γλυκανάλατες» αναφορές στα Συμπεράσματα και η παραπομπή των όποιων αποφάσεων για το Δεκέμβρη, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές», επισημαίνει το ΚΚΕ.
«Η εικόνα του πρωθυπουργού να ταυτίζει την εθνική κυριαρχία με τα 6 μίλια και να ανακοινώνει ότι υποτιθέμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας «μπορεί να συζητηθούν» τον Δεκέμβρη, προκαλεί θλίψη», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
«Η Ελλάδα έπρεπε να προσκαλέσει όλους τους ηγέτες χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης γραμματέας του ΜεΡΑ25.
Νέες υπερπτήσεις στο Αιγαίο πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη, που αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Στις Βρυξέλλες
Έναρξη διερευνητικών επαφών, μονόδρομος για την Τουρκία η αποκλιμάκωση, είναι η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς που αποτίμησε το αποτέλεσμα της Συνόδου κορυφής. Υπό «στενή παρακολούθηση» βρίσκεται η Τουρκία από την Ε.Ε. και η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα.
Από τις Βρυξέλλες σε ανταπόκρισή της για την ΕΡΤ η Ειρήνη Ζαρκαδούλα αναφέρει ότι: «Κοινό μέτωπο εναντίον της Τουρκίας σχημάτισαν Γαλλία και Ελλάδα έτσι ώστε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Άγκυρα. Και όπως φαίνεται απέδωσε καρπούς. Γιατί όχι μόνο επανήλθε στο τραπέζι το ζήτημα παρότι δεν ήταν στη ημερήσια διάταξη, μετά από πιέσεις Αθήνας, Λευκωσίας και Παρισίων υπάρχει αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων ξανά με τον Εμανουέλ Μακρόν να προειδοποιεί την Τουρκία μπροστά στις κάμερες, στη συνέντευξη τύπου ότι η ΕΕ θα επανέλθει με αποφάσεις και μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να ενδώσει η ΕΕ στις τουρκικές προκλήσεις».
Oι S400 και οι ΗΠΑ
Τις πρώτες εικόνες από τις δοκιμές του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400 στη Σινώπη της Τουρκίας έδωσαν στη δημοσιότητα τα τουρκικά ΜΜΕ. Η δοκιμή έγινε στην περιοχή της Σινώπης και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δεν επιβεβαιώνει επισήμως την πυραυλική εκτόξευση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μόργκαν Όρταγκους: «Έχουμε υπόψη τις αναφορές αυτές. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας, στα πιο υψηλά επίπεδα, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι απαράδεκτη.
Οι ΗΠΑ έχουν υπάρξει σαφείς ως προς την προσδοκία μας ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία. Έχουμε, ακόμη, διασαφηνίσει τις δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην επί της ασφάλειας σχέση μας αν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα.
Αν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου S-400 με τον πιο έντονο τρόπο ως ασύμβατη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».
Το Oruc Reis
Πέμπτη μέρα της παράνομης παρουσίας του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο συνεχίζει να συνοδεύεται από τα τουρκικά πολεμικά πλοία και να παρακολουθείται από πολύ κοντά από φρεγάτες και πυραυλακάτους του πολεμικού ναυτικού και όχι μόνο.
Αυτή την ώρα το πλοίο βρίσκεται νοτιοδυτικά της περιοχής της NAVTEX περίπου 45 ν.μ. μακριά από το Καστελόριζο και πλέει με ταχύτητα 4,5 κόμβους
Δεν έχει ανέβει μέχρι στιγμής στο βόρειο τμήμα της περιοχής που παρανόμως έχει δεσμεύσει η Τουρκία- προς στιγμήν δείχνει οι Τούρκοι να προσέχουν τις κινήσεις τους – ενώ επιτελείς του Πενταγώνου εκείνο το οποίο σημειώνουν είναι ότι τις επόμενες μέρες ίσως ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο αυτό να συμβεί.
Η Κύπρος
Μήνυμα στην Τουρκία στέλνει με συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τη Μανιάνα Καλογεράκη ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου. «Οι κυρώσεις δεν ήταν αυτοσκοπός, στόχος ήταν ο παράνομος τερματισμός των παράνομων ενεργειών», τονίζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης και σημειώνει ότι στις διεθνείς σχέσεις δεν χωράνε ρομαντισμοί.
Όπως ανέφερε: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Η Τουρκία γειτονικό κράτος με Ελλάδα και Κύπρο. Εμείς θέλουμε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο κράτος άριστες σχέσεις και με την Τουρκία. Η ΕΕ δεν είναι κοινωνία αγγέλων. Στην εξωτερική πολιτική δε χωράνε ρομαντισμοί. Μικρό κράτος με θέμα επιβίωσης έχουμε υποχρέωση να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα. Η Τουρκία εργαλειοποιεί το θέμα των μεταναστών ως μορφή απειλής και αυτά λαμβάνονται υπόψη από τους συναδέρφους μου». Ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνει την άριστη συνεργασία μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σχήμα λόγου και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ή διαφορετικές αναγνώσεις.
Επίσης τονίζει: «Μακάρι να ξεκινήσουν οι διερευνητικές, Μία θετική εξέλιξη θα βοηθήσει και στο δικό μας θέμα».
Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Μανιάνα Καλογεράκη, Κώστας Σκουλάς, Δημήτρης Γκάτσιος
Πηγή: ΕΡΤ