Menu Close

Αξιοθέατα

Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η «Κοβεντάρειος» Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (ΚΔΒΚ), είναι μια βιβλιοθήκη με πλούσια και μακρόχρονη ιστορία, η οποία  συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού παλιών βιβλίων που περιέχει, των χειρογράφων, του αρχειακού υλικού αλλά και του όγκου της σύγχρονης συλλογής της.

Το νέο κτιριακό συγκρότημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης δίνει στέγη σε 120.000 χειρόγραφα, κώδικες, χάρτες, φυλλάδια και βιβλία, εξηγεί στο κοινό ελληνικό και ξένο, γιατί και πώς όλος αυτός ο πολιτιστικός πλούτος συγκεντρώθηκε στην πόλη της Κοζάνης των τελευταίων τριών αιώνων, καθιστώντας την ένα από τα βασικά ιστορικά κέντρα ανάπτυξης του Ελληνικού Διαφωτισμού, δείχνει πού μπορεί να προσβλέπει η κοινωνία της Κοζάνης και κάθε ελληνικής πόλης, για την μετεξέλιξή της από ιστορικό κέντρο του ελληνικού διαφωτισμού στα Βαλκάνια σε μελλοντική ισότιμη πόλη της Ενωμένης Ευρώπης.

Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Ιστορικό, Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1969 και εγκαινιάσθηκε επίσημα στις 10 Οκτωβρίου 1987. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Το κτίριο έχει ύψος 19 μέτρα και η μορφή του εξωτερικά εκφράζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Δυτικής Μακεδονίας. Στο εσωτερικό του το κτίριο έχει μια εντελώς μοντέρνα μορφή. Το ισόγειο αποτελεί την εσωτερική αυλή. Οι όροφοι επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους γύρω από ένα αίθριο. Έτσι ο επισκέπτης σε όποιο σημείο και αν βρίσκεται έχει μπροστά του μια πανοραμική εικόνα όλων των ορόφων και των εκθεμάτων.

Περιλαμβάνει τις εξής θεματικές κατηγορίες: Έκθεση Φυσικής Ιστορίας (από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους νεότερους χρόνους), Αρχαιολογική- Βυζαντινή έκθεση, Ιστορική έκθεση, Λαογραφική έκθεση, που θεωρείται και η σημαντικότερη, Πινακοθήκη νεότερων χρόνων, Συλλογή γραμματοσήμων και Συλλογή ραδιοφώνων.

Λαογραφικό μουσείο Κοζάνης

Αρχοντικό Γεωργίου Λασσάνη

Ο Γεώργιος Λασσάνης ανέπτυξε δραστηριότητα ως συγγραφέας, δραματουργός, δάσκαλος ενώ παράλληλα συμμετείχε στην επανάσταση του 1821. Το πατρικό του σπίτι διασώζεται σε κεντρική πλατεία της πόλης η οποία φέρει το όνομά του (Πλατεία Λασσάνη). Το αρχοντικό του έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο οίκημα και μνημείο. 

Διέθετε 2 ορόφους, κελάρι (στο οποίο βρισκόταν το λουτρό και το πλυσταριό) και μια αποθήκη. Επίσης το περιτριγυρίζει μια πέτρινη μάντρα. Το κτίριο χαρακτηρίζεται από έναν αρμονικό όγκο, με μορφολογικά χαρακτηριστικά αστικής αρχιτεκτονικής και μία λειτουργικότητα σοφά προσαρμοσμένη στις καιρικές συνθήκες του τόπου.

Το αποκαταστημένο από το δήμο Αρχοντικό Λασσάνη ορίστηκε ως ο χώρος των εκδηλώσεων της Χαρτοθήκης (εκθέσεις χαρτών, διαλέξεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις) με τη φροντίδα και την επιμέλεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Η Χαρτοθήκη άρχισε τη λειτουργία της στις 11 Οκτωβρίου 2008, 96η επέτειο από την Απελευθέρωση της πόλης με τη μεγάλη έκθεση «Η Κοζάνη στον Κόσμο των Χαρτών» που περιλαμβάνει μια σειρά από σπάνιους χάρτες.

arxontiko lassani front

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου & καμπαναριό

Χτισμένος το 1664 στο κέντρο της πόλης, αποτελεί μνημείο με σημαντική ιστορική και θρησκευτική σημασία, με το καμπαναριό, που αποτελεί σύμβολο της πόλης.

Εντυπωσιάζει ιδιαίτερα ο εσωτερικός του διάκοσμος. Φορητές εικόνες, πολυέλαιοι, ορειχάλκινα κηροπήγια, αργυρές καντήλες, ο χρυσοκέντητος επιτάφιος θρήνος και πλήθος από ιερά σκεύη, κοσμήματα, άμφια και άλλα κειμήλια είναι μέρος της πλούσιας συλλογής του ναού. Υπάρχουν επίσης αξιόλογα ξυλόγλυπτα, όπως το τέμπλο, ο επισκοπικός θρόνος, ο βασιλικός θρόνος, ο άμβωνας και το κιβώριο τής άγιας τράπεζας, κάποια από τα οποία χρονολογούνται από τον 17ο και 18ο αιώνα.

Το 1926 με Προεδρικό Διάταγμα «Περί ανακηρύξεως ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων»ο ναός ανακηρύχθηκε διατηρητέο ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο και στις 9 Απριλίου 1953, ο Άγιος Νικόλαος καθιερώθηκε ως πολιούχος και προστάτης της πόλεως της Κοζάνης. 

Το καμπαναριό χτίστηκε το 1855, πλησίον του δημαρχείου της πόλης. Έχει ύψος 26 μέτρα και σήμερα αποτελείται από 7 ορόφους, τρούλο και τετράπλευρο ρολόι. Ο έβδομος όροφος προστέθηκε το 1939, οπότε και τοποθετήθηκε το νέο ρολόι τεσσάρων όψεων, ενώ το 1954 επανεγκαταστάθηκε ο τρούλος.

άγιος νικόλαος εκκλησία

Βαλταδώρειο Γυμνάσιο

Το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο χτίστηκε το 1899 με δωρεά των αδερφών Βασίλειου και Λάμπρου Βαλταδώρου, στο κέντρο της πόλης.  Ένα επιβλητικό κτίριο, φτιαγμένο από πέτρα, μήκους 28 μέτρων, πλάτους 20 μέτρων και ύψους 10,5 μέτρων, με μεγάλο προαύλιο χώρο. Το 1900 άρχισε να λειτουργεί πλήρες εξατάξιο Γυμνάσιο. 

Έτσι άρχισε η πορεία ενός ιστορικού γυμνασίου που μόρφωσε χιλιάδες παιδιά της Κοζάνης και της γύρω περιοχής. Στη διάρκεια της Κατοχής το κτίριο καταλήφθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, οι οποίοι το είχαν ως διοικητήριο ενώ το σχολείο υπολειτουργούσε κάτω από δραματικές συνθήκες σε διάφορους άλλους χώρους. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή έγινε το 1964 όταν το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο από εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων που ήταν ως τότε χωρίστηκε σε 1ο και 2ο Γυμνάσιο και σε Λύκειο. Το 1981 έγινε μικτό, όπως όλα τα γυμνάσια της χώρας. Σήμερα στο ιστορικό διδακτήριο στεγάζεται μόνο το 1ο Γυμνάσιο.

Βαλταδώρειο Γυμνάσιο

Δημοτικός Κήπος Κοζάνης

Ο Δημοτικός Κήπος αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη της Κοζάνης. Βρίσκεται στην δυτική πλευρά της πόλης και αποτελεί καθημερινό πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες.

Το πάρκο εκτείνεται σε μία μεγάλη έκταση, γεμάτη πράσινο, με δέντρα και λουλούδια, συντριβάνια, μικρές λίμνες και όμορφα μονοπάτια για περίπατο.

Απέναντι από το πάρκο βρίσκεται το νέο κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης.

Διαβάστε επίσης: