Menu Close

Γενικά στοιχεία

Η Κοζάνη, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, αποτελεί εμπορικό, συγκοινωνιακό και διοικητικό κέντρο. Χτισμένη σε υψόμετρο 720 μέτρων, βρίσκεται ανάμεσα στις οροσειρές του Βερμίου, του Μπούρινου και των Πιερίων. Από την Αθήνα απέχει 475 χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη 125 χιλιόμετρα.

Η Κοζάνη είναι μια περιοχή με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον. Από την περιοχή αυτή έχουν περάσει πολλές ομάδες (Γότθοι, Σλάβοι, Βούλγαροι κ.α.) αφήνοντας το στίγμα τους στην ιστορία της πόλης. Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ευρήματα που μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικείται από την προϊστορική εποχή. Απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 11 Οκτωβρίου 1912 όταν ο ελληνικός στρατός εισήλθε στην πόλη ύστερα από τη μάχη του Σαραντάπορου. Το 1923 κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πλήθος προσφύγων εγκαταστάθηκαν κυρίως στα νοτιοανατολικά της Κοζάνης. Υπήρξε μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ακμή κατά το 17ο και κυρίως το 18ο αιώνα.

Στην πόλη στεγάζονται τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ).

Βασικό ρόλο στην τοπική οικονομία κατέχει η ΔΕΗ, καθώς στην περιοχή υπάρχουν αρκετά εργοστάσια, στα οποία παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας για την χώρα, με πρώτη ύλη το λιγνίτη.

Η Κοζάνη είναι μία ζωντανή πόλη, με εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες, που δίνουν παλμό στην καθημερινότητα. Σε αυτό παίζει ρόλο και ο μεγάλος αριθμός φοιτητών, που έρχονται εδώ από όλη την Ελλάδα για να σπουδάσουν, οι οποίοι απολαμβάνουν επίσης και την έντονη νυχτερινή ζωή, με πλήθος από bar και club, όπου ο κόσμος διασκεδάζει μέχρι τις πρωινές ώρες.

θέα της κοζάνης

Πολιτισμός

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, πραγματοποιούνται τα Λασσάνεια. Αποτελούνται από θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, αθλητικούς αγώνες κ.ά.

Κάθε χρόνο, την πρώτη Τρίτη του Οκτώβρη, γίνεται ο Νιάημερος, μία εμποροπανήγυρη, στην είσοδο της πόλης και διαρκεί 3-4 ημέρες, με πλήθος κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών.

Η Φιλαρμονική του Δήμου, η Πανδώρα, είναι η παλιότερη στην Ελλάδα και συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις και εορτές της πόλης.

Το κοζανίτικο καρναβάλι, με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο, είναι μία μοναδική εμπειρία. Από την τσικνοπέμπτη μέχρι την Κυριακή της μεγάλης αποκριάς, η πόλη ζει σε ξέφρενους ρυθμούς, με χορευτικές εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία, άναμα φανών στις γειτονιές και την παρέλαση, με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, αρμάτων και του απλού κόσμου.

παρέλαση αποκριά

Αξιοθέατα

Η Κοζάνη διαθέτει Λαογραφικό, Ιστορικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο, στο κέντρο της πόλης, το οποίο στεγάζεται σε κτήριο μακεδονικής αρχιτεκτονικής, με τεράστια ποικιλία εκθεμάτων.

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μετά από αυτή της Αθήνας, και διαθέτει 153.000 τόμους, περισσότερα από 380 χειρόγραφα, 315 κώδικες και πολλές σπάνιες εκδόσεις. Για το λόγο αυτό η Κοζάνη είχε ενταχθεί στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων με αντικείμενο προώθησης το Βιβλίο και την Ανάγνωση. Έτσι συστήθηκε το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης και καθιερώθηκε η Κοζάνη ως πόλη του Βιβλίου.

Στο αρχοντικό του Γ. Λασσάνη, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα στην πόλη, δίπλα στην ομώνυμη πλατεία, λειτουργεί η Δημοτική Χαρτοθήκη, όπου εκτίθεται και ένα από τα ελάχιστα πρωτότυπα της χάρτας του Ρήγα Φερραίου.

Το κέντρο της πόλης, με την πρόσφατα ανανεωμένη πλατεία και τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, χτισμένο τον 17ο αιώνα, με σημαντικές τοιχογραφίες και το καμπαναριό, σήμα κατατεθέν της πόλης.

Το πάρκο του Αγίου Δημητρίου, με την ομώνυμη εκκλησία, ο Δημοτικός Κήπος Κοζάνης και το πάρκο Κουρί, λίγο έξω από την πόλη, προσφέρουν μία ευκαιρία για απόδραση από την καθημερινότητα και επαφή με την φύση.

arxontiko lassani front

Τοπικά προϊόντα & γαστρονομία

Σημαντικό κομμάτι της πόλης και της παράδοσης της είναι τα νόστιμα εδέσματα και τα τοπικά προϊόντα, εξαίρετης ποιότητας. Τυροκομικά προϊόντα και αλλαντικά, κρασί και τσίπουρο από σαφράν και γλυκάνισο, φρούτα και μαρμελάδες από τον Βελβεντό είναι μόνο μερικά από αυτά. 

Μη χάσετε την ευκαιρία επίσης να δοκιμάσετε τα γιαπράκια, που τα κάνουν συνήθως τα Χριστούγεννα, τα μπουμπάρια και τη φημισμένη κοζανίτικη τυρόπιτα ή αλλιώς κιχί.

Εδώ επίσης παράγεται ο κρόκος, γνωστό και ως σαφράν, ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο. Στο χωριό Κρόκος, λίγο έξω από την Κοζάνη, βρίσκεται η μοναδική κροκοκαλλιεργούμενη περιοχή της Ελλάδας, στην οποία γίνεται συστηματική καλλιέργεια του φυτού που ξεκίνησε από τον 17ο αιώνα και εξάγεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Γιαπράκια

Διαβάστε επίσης: