Menu Close

Άρσις Κοζάνης

Περπατώντας κανείς στον γραφικό δρόμο του Αγίου Χριστόφορου, στον αριθμό 6 της οδού, θα αντικρίσει ένα όμορφο, διώροφο νεοκλασικό κτίριο, που θυμίζει παλαιότερες εποχές. Δεν πρόκειται όμως για την κατοικία μιας οικογένειας αλλά για το σπίτι της Άρσις Κοζάνης.

σπίτι της Άρσις

Τι είναι η Άρσις Κοζάνης;

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί μία εθελοντική κοινότητα αλληλεγγύης και κοινωνικής δράσης, η οποία μάχεται ενάντια στις συνθήκες που οδηγούν στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό, προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσπαθώντας να εφαρμόσει ενεργητικές πολιτικές υποστήριξης που κινητοποιούν τους ανθρώπους και λειτουργεί σε όρους ισότητας και αλληλεγγύης.

Ως ανοιχτή κοινότητα ανθρώπων προσπαθεί να ενισχύσει τη φωνή και τη δράση των ενεργών πολιτών, μέσα από την ανάπτυξη και την προώθηση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο, ενώ όλες οι δράσεις της προσφέρονται δωρεάν.

Λειτουργεί στη βάση των αρχών της αμεσοδημοκρατίας, της αυτοοργάνωσης και της ισότιμης – οριζόντιας δημιουργίας κοινοτικών σχέσεων και λήψης αποφάσεων.

Κάποιες από τις δράσεις της ομάδας είναι το κοινωνικό σχολείο, η συγκέντρωση ρούχων, βιβλίων και παιχνιδιών για φτωχές οικογένειες, η προβολή ταινιών, τα κυριακάτικα καφενεία και πολλές ακόμη που πραγματοποιούνται καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Το σημαντικότερο ίσως όλων, είναι η διοργάνωση του αντιρατσιστικού φεστιβάλ, κάθε Ιούνιο, στο Βαλταδώρειο γυμνάσιο. Το φεστιβάλ διαρκεί τρεις ημέρες, με μία διαφορετική θεματική ανά ημέρα, με συζητήσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και εκθέσεις που αφορούν θέματα όπως ο ρατσισμός, το μεταναστευτικό, ο σεξισμός, τα εργατικά δικαιώματα και το περιβάλλον.

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης χρηματοδοτείται μέσα από τις ίδιες τις δράσεις της (παζάρια, συναυλίες, δωρεές κ.α.) και όχι από κρατικούς φορείς.

Σήμερα, συμμετέχουν περισσότεροι από 100 ενεργοί εθελοντές.

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις της ομάδας ή να γίνεις κι εσύ μέλος της Άρσις, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους με τους παρακάτω τρόπους:

Τηλεφωνικά: 24610 49799
Ηλεκτρονικά: infokoz@arsis.gr
Διεύθυνση: Αγίου Χριστόφορου 6
Blog: arsiskozanis.blogspot.com
Facebook page: facebook.com/Arsis.Kozanis
Twitter: twitter.com/ArsisKozanis

Σχετικά άρθρα