Πρόκληση αλλά και μοναδική ευκαιρία για την αντιμετώπιση μιας «απειλής παγκόσμιας κλίμακας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την «απεξάρτηση των οικονομιών μας από τον άνθρακα» η οποία «απαιτεί την καθολική αναδιάρθρωσή τους», κατά την παρέμβαση του στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «τα τρία τέταρτα όλων των εκπομπών προέρχονται μόλις από 12 χώρες, οι οποίες μάλιστα δεν είναι καν παρούσες εδώ. Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται σε αυτές, αλλά αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί δρομολογώντας τη ριζική αναδιάρθρωση του οικονομικού μοντέλου μας».
«Στηρίζουμε πλήρως τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τον ενάμιση βαθμό κελσίου», σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, η οποία ως και πρόσφατα είχε στιγματιστεί λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης «μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς η ενεργειακή μετάβαση και η δράση για το κλίμα μπορούν να εμφυσήσουν ελπίδα στη νέα γενιά, να δημιουργήσουν «πράσινες» θέσεις εργασίας και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη».
Παράλληλα, αφού αναφέρθηκε στις ελληνικές πρωτοβουλίες για τις οποίες, όπως είπε «πιστεύουμε πως μέσω των πρωτοβουλιών μας μπορούμε να κινητοποιήσουμε επενδύσεις της τάξης άνω των 40 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία», έκανε ειδική αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής μέχρι το 2028.
Τέλος, στάθηκε και στη φθορά που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στους πολιτιστικούς θησαυρούς, θυμίζοντας την διάσκεψη που ετοιμάζει η Αθήνα το 2020 για το συγκεκριμένο ζήτημα και σημείωσε: «Υπό τη σκιά της Ακρόπολης, ας διασφαλίσουμε πως αυτά που άντεξαν τη δοκιμασία του χρόνου δεν θα καταστραφούν από την ανοησία του ανθρώπου».
Συνάντηση των ηγετών της ΕΕ
Ο κ. Μητσοτάκης μετείχε νωρίτερα στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, που παίρνουν μέρος στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, όπου κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της ΕΕ. «Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, για συμπληρώσει: «Επομένως αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικού αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια».
Στη συνάντηση που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, παρουσία της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν και του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «για τις χώρες, όπως η Ελλάδα, η απεξάρτηση από τον λιγνίτη έχει ως προϋπόθεση τη δίκαιη μετάβαση. Απαιτούνται κονδύλια για την χρηματοδότηση της μετάβασης που θα πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι συμβολική».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση των πολιτικών που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα για χώρες που αναλαμβάνουν φιλόδοξους στόχους, όπως η Ελλάδα, που έχει δεσμευθεί για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028.
Στη Διάσκεψη μετείχαν μεταξύ άλλων από ευρωπαϊκής πλευράς ο Πρωθυπουργοί της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας καθώς και ο Πρόεδρος της Αυστρίας.
Στις 15.30, ώρα Ελλάδας o πρωθυπουργός συμμετείχε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, και παρέστη στη δεξίωση που παρέθεσε ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός αύριο και μεθαύριο (3 και 4 Δεκεμβρίου) θα βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου θα λάβει μέρος στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.
«Σταματήστε τον πόλεμο εναντίον της φύσης» προειδοποίησε ο γγ του ΟΗΕ
Η ανθρωπότητα, που υφίσταται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να επιλέξει μεταξύ «της ελπίδας» ενός καλύτερου κόσμου αναλαμβάνοντας δράση και «της παράδοσης», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά την έναρξη της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP25) στη Μαδρίτη.
«Θέλουμε πραγματικά να μείνουμε στην Ιστορία ως η γενιά που στρουθοκαμήλισε, που αδιαφορούσε την ώρα που ο κόσμος καιγόταν;», διερωτήθηκε ο Γκουτέρες ενώπιον των εκπροσώπων περίπου 200 χωρών που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού, ανάμεσά τους και περίπου 40 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.
Στην 25η Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 196 χώρες και τουλάχιστον 50 αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί θα δώσουν το στίγμα τους για το μέλλον του πλανήτη λόγω της Κλιματικής Αλλαγής.
Ο στόχος της Συνόδου είναι να επικαιροποιηθεί η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 μέσα από τις δράσεις και τις δεσμεύσεις των χωρών μελών του ΟΗΕ προκειμένου να περιοριστούν οι εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Ο δεύτερος στόχος είναι η θερμοκρασία του πλανήτη να μην υπερβεί τους δύο βαθμούς τις επόμενες δεκαετίες καθώς αυτό θα προκαλέσει ακραίες καιρικές συνθήκες, πλημμύρες και πυρκαγιές με καταστροφικά αποτελέσματα για τον πλανήτη.
Η σύνοδος είχε αρχικά προγραμματιστεί να διοργανωθεί στη Χιλή η οποία όμως την απέρριψε λόγω των βίαιων ταραχών που συγκλόνιζαν τη χώρα, με αποτέλεσμα η Μαδρίτη να αναλάβει την οργάνωση της σε χρόνο ρεκόρ και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.