Menu Close

Πως να κόψετε το κάπνισμα

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Μία φράση που την έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές, ξέρουμε ότι είναι αλήθεια, παρόλα αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια, εις βάρος της υγείας τους και της υγείας των άλλων. 

Ίσως έχετε σκεφτεί να το κόψετε, όμως δεν το έχετε αποφασίσει ή απλά φοβάστε ότι δεν θα τα καταφέρετε. Να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι αργά. Ανεξάρτητα από το αν καπνίζετε πολύ ή λίγο, εφόσον το σταματήσετε, η κατάσταση του οργανισμού σας, θα αρχίσει άμεσα να βελτιώνεται.

Κάπνισμα

Επιπτώσεις του καπνίσματος

Στον καπνό του τσιγάρου περιλαμβάνονται 7000 χημικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων 70 περίπου καρκινογόνες ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, το ολικά οξειδωμένο άζωτο, το υδροκυάνιο, το κάδμιο και άλλα βαριά μέταλλα.

Συνοπτικά, το κάπνισμα προκαλεί:

  • Καρκίνο
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (βρογχίτιδα και εμφύσημα)
  • Χρόνιες καρδιακές παθήσεις
  • Ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος
  • Άσθμα
  • Μείωση γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες
  • Επηρεάζει την υγεία των εμβρύων, των νεογνών και των μικρών παιδιών
  • Στυτικές δυσλειτουργίες
  • Αλλοιώσεις στο δέρμα
  • Κιτρινίλα στα δόντια, στα νύχια και στα δάχτυλα
Κάπνισμα stop

Πως να κόψετε το τσιγάρο

Πάρτε το απόφαση

Αν αποφασίσετε να σταματήσετε το κάπνισμα, θα πρέπει να το θέλετε πραγματικά. Ξέρετε ότι δεν θα είναι εύκολο, να θυμάστε όμως όλα τα θετικά που θα ακολουθήσουν.

Αποφύγετε τις "επικίνδυνες" συνθήκες

Το κάπνισμα είναι τρομερά εθιστικό, όχι μόνο οργανικά αλλά και ψυχολογικά. Έχετε μάθει να καπνίζετε όταν πίνετε καφέ, όταν αγχώνεστε ή όταν βγαίνετε για ποτό. Το πρώτο διάστημα καλό θα ήταν να αποφύγετε όποια δραστηριότητα σας σπρώχνει προς το κάπνισμα.

Προμηθευτείτε τα απαραίτητα

Το κάπνισμα εκτός από συνήθεια, λειτουργεί και ως μία απασχόληση. Γι αυτό, καλό θα είναι να έχετε κάποιες εναλλακτικές, όπως π.χ. να μασάτε τσίχλες ή να έχετε μικρά σνακ, όταν θα έχετε την επιθυμία να βάλετε κάτι στο στόμα σας. Μία καλή ιδέα είναι επίσης, η κλασική λύση με το κομπολόι για να απασχολείτε τα χέρια σας.

Βάλτε μία ημερομηνία

Εφόσον το έχετε πάρει απόφαση, θέστε μία συγκεκριμένη ημερομηνία, που θα πάψετε να καπνίζετε. Αυτό θα σας δώσει το χρόνο να προετοιμαστείτε ψυχολογικά. Αποφύγετε όμως να επιλέξετε μία ακατάλληλη στιγμή, όταν πχ ξέρετε ότι θα είναι μία ιδιαίτερη αγχωτική περίοδος στη ζωή σας.

Πείτε το στον κόσμο

Είναι καλό να μοιραστείτε την απόφαση σας με τους γύρω σας, για να το γνωρίζουν και να είναι πιο προσεχτικοί απέναντι σας. Να μην σας προσφέρουν τσιγάρο ή να ζητάνε από εσάς ή ακόμα και να αποφεύγουν να καπνίσουν μπροστά σας.

Απομακρύνετε ότι σας θυμίζει το κάπνισμα

Δεν φτάνει να ξεφορτωθείτε μόνο τα πακέτα με τα τσιγάρα. Πετάξτε ή κρύψτε τους αναπτήρες, τα σπίρτα και τα σταχτοδοχεία.

Ακόμα και η μυρωδιά του τσιγάρου, μπορεί να σας βάλει σε πειρασμό, γι αυτό προσπαθήστε να φρεσκάρετε το σπίτι σας. 

Οι δύο πρώτες εβδομάδες

Οι πρώτες δύο εβδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Αν έχετε καταφέρει να απέχετε από το κάπνισμα αυτό το διάστημα, οι πιθανότητες επιτυχίας σας, είναι αυξημένες.

  • Προσπαθήστε να είστε απασχολημένοι. Ξεκινήστε καινούργια χόμπι, όπως γυμναστήριο, περπάτημα, ζωγραφική κλπ.
  • Αναγνωρίστε την προσπάθεια που κάνετε και συγχαρείτε τον εαυτό σας.
  • Αποφύγετε τις συνθήκες που σας σπρώχνουν στο να καπνίσετε, όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

Συντήρηση

Μην σκέφτεστε ότι δεν θα καπνίσετε ποτέ ξανά, επειδή αυτό μπορεί να σας αγχώσει. Αντιμετωπίστε την κάθε μέρα ξεχωριστά.

Φροντίστε τον εαυτό σας. Δεν φτάνει μόνο να κόψετε το τσιγάρο. Βελτιώστε τη διατροφή σας, αρχίστε να γυμνάζεστε και μειώστε το άγχος στη ζωή σας. Δείτε το ως ένα βήμα σε έναν νέο τρόπο ζωής.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να περάσει ένας χρόνος μακριά από το τσιγάρο για να νιώσετε ότι τα έχετε καταφέρει. Κάθε μέρα είναι μία μικρή νίκη. Γι αυτό, κάντε ένα δώρο τον εαυτό σας, για την προσπάθεια σας, πχ να αγοράσετε κάτι που θέλατε από καιρό.

Να θυμάστε γιατί πήρατε αυτή την απόφαση και ποια θα είναι τα θετικά που θα αποκομίσετε.

Μην επιτρέψετε στον εθισμό σας, να νικήσει.

Σκεφτείτε ότι είστε ένα καλό παράδειγμα στους ανθρώπους γύρω σας, την οικογένεια σας, τους φίλους σας και τους συναδέλφους σας.

Σχετικά άρθρα